Je kunt sinds een aantal maanden het nieuws niet meer aanzetten zonder de naam te horen: heel Nederland heeft het over de fatbike! In korte tijd is dit type fiets een echte trend geworden: door de dikke banden en het lage zadel heeft de fatbike veel weg van de bromfietsen die in de jaren 60 populair waren. Er bestaan natuurlijk ook fatbikes zonder trapondersteuning, maar vrijwel iedereen is op zoek naar fatbikes met een elektrisch motortje. Er is maar één probleem: elektrische fatbikes zijn best prijzig! Als je online begint met zoeken, dan zul je zien dat je voor een fatbike al snel rond de 1000 euro betaalt. In dit artikel vertellen wij je hoe je jouw fatbike op verschillende manieren kunt financieren. Van een fatbike in termijnen betalen, tot zelfs het fietsenplan van je werk gebruiken: na het lezen van al deze verschillende opties, ben je volledig op de hoogte!
Laten we beginnen door de overduidelijke opties ook even te noemen: het is gewoon goed mogelijk om een fatbike in één keer te betalen. Je rekent het volledige bedrag af bij de online check-out of aan de kassa van de fietsenwinkel, en hierna is de fatbike in een keer van jou! Fijn, want je hoeft dus nooit meer verdere betalingen te doen. Ook kun je, als je in een keer betaalt, soms een korting krijgen.
Het nadeel is wel dat je het geld onmiddellijk beschikbaar moet hebben op je rekening. Aangezien de fatbike voornamelijk populair is onder jongeren zal de verantwoordelijkheid voor het betalen dus vaak bij de ouders liggen. Het is ook goed te begrijpen dat zij niet in een keer zo’n grote uitgave willen doen. Gelukkig zijn er dus nog veel meer betalingsopties.
Wel een fatbike, maar niet in een keer een klap geld van je rekening? Dan is het misschien een verstandig idee om je fatbike in termijnen te betalen. Dit betekent dat je het bedrag in stukjes gaat betalen, meestal gaat het om een vast bedrag per maand. Hoe hoog het maandelijkse bedrag wordt, is afhankelijk van hoe snel je de fatbike moet terugbetalen. Door de fatbike in termijnen te betalen, wordt de aankoop in ieder geval een stuk overzichtelijker en betaalbaarder. Mensen die het geld niet in een keer kunnen missen, krijgen zo toch de kans om op een fatbike rond te rijden.
Let wel op: vaak moet je, als je een fatbike in termijnen wilt betalen, rekening houden met eventuele rente. Let dus goed op onder welke voorwaarden je gaat betalen, en wees niet bang om meerdere verkopers met elkaar te vergelijken!
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je nog niet zeker weet of je de fatbike voor eeuwig wilt houden. Alle trends zijn tijdelijk, en hoewel het op het moment wel een heel aantrekkelijk idee is om op een fatbike rond te rijden, hoeft dit niet je hele leven zo te zijn. Als oplossing voor dit dilemma kun je besluiten om jouw fatbike te gaan leasen. Dit werkt zo: jij betaalt maandelijks een vast bedrag om de fatbike zo veel te gebruiken als je wilt. Zodra je leaseperiode voorbij is, mag je kiezen: je betaalt nog een extra bedrag om de fatbike te mogen houden, je verlengt de leaseperiode, of je levert de fatbike weer in.
Meestal zijn reparaties en onderhoud in de kosten van het leasen inbegrepen, dus je hoeft je zelf nergens druk om te maken. Ook heb je de garantie dat je makkelijk van de fatbike af kunt komen als je hem niet meer wilt, en hoef je hem niet zelf te gaan verkopen.
Nederland heeft het Nationaal Fietsplan: als jouw werkgever hier aan meedoet, kun je een fiets kopen met belastingvoordeel. Het goede nieuws is dat elektrische fietsen, zoals de fatbike, ook onder deze regeling kunnen vallen! Mocht je dus een fatbike met wat korting willen kopen, dan kun je altijd even bij je werkgever checken of dit mogelijk is.
Echt geen zin om veel geld uit te geven? Dan kun je ook overwegen om jouw fatbike tweedehands te kopen. Tweedehands fatbikes zijn vaak veel goedkoper dan een nieuw model: het kan tot wel 400 euro schelen! Het nadeel van een tweedehands fatbike kopen, is dat je geen garantie hebt, en maar moet hopen dat de andere persoon netjes met de fatbike is omgegaan. Mocht er iets mis zijn, dan zul je de fatbike zelf moeten laten repareren!