De fatbike is een steeds populairder wordende fiets. Eigenlijk is de fatbike niet meer weg te denken uit het huidige straatbeeld. Je hebt fatbikes in allerlei soorten en maten en daarom ook in allerlei prijsklassen. Als je de ambitie hebt om binnenkort een fatbike aan te schaffen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. In dit artikel nemen we ze met je door, van de elektrische vouwfiets tot de fatbike voor lange mensen en van de actieradius tot het frame. Maar eerst zetten we de mogelijkheden en de voordelen van de fatbike voor je op een rijtje.
De kans is groot dat je een fatbike makkelijk herkent. Het is dan ook een opvallende fiets. Een traditionele fatbike is een fiets met dikke wielen en brede banden. Deze fiets leent zich goed voor terreinen met een onverharde ondergrond. Je kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld zand, modder of een rotsachtige ondergrond. Met de dikke wielen en brede banden rijd je met gemak over deze terreinen zonder daarbij snelheid te verliezen. Een elektrische fatbike is simpelweg het traditionele model, maar dan met een geïntegreerde elektromotor. Je bestuurt deze fiets dus met behulp van een elektromotor in combinatie met je eigen spierkracht. Naast de dikke wielen en brede banden, hebben fatbikes ook een dik frame, dat meestal van aluminium of carbonvezel is gemaakt. Dit frame geeft de fiets niet alleen een stoere uitstraling, maar zorgt er ook voor dat de fiets beter grip houdt en beter op de weg blijft staan.
Hoewel de fatbike ooit ontworpen werd voor de avonturiers onder ons die graag over onverharde terreinen rijden, is de elektrische fatbike nu ook onderdeel van het huidige straatbeeld geworden. Dat heeft onder andere te maken met de stoere uitstraling van de fiets, maar ook met een paar andere factoren. Een elektrische fatbike is namelijk ook comfortabel. Het comfort van een elektrische fatbike zit ‘m in de dikkere band en de verstelbare vering. Daarnaast kan een elektrische fiets een stuk sneller dan een normale fiets en hoef je hier niet meer kracht voor te zetten. Een elektrische fatbike heeft een paar streepjes voor op de scooter. Je hebt bijvoorbeeld geen helm nodig voor een elektrische fatbike, maar je kunt er wel een maximale snelheid van 25 kilometer per uur mee behalen. Bovendien heb je voor een elektrische fatbike geen rijbewijs nodig.
Je zou het op het eerste oog misschien niet zeggen als je in het verkeer op fatbikes let, maar er zijn veel verschillende soorten en maten fatbikes te krijgen. Zoals eerder gezegd hebben de meeste mensen niet het traditionele model, maar de razend populaire elektrische fatbike. Je hebt verrassend genoeg ook fatbikes die lijken op klassieke stadsfietsen. Deze fatbikes hebben niet de dikke banden van het traditionele model, maar wel de trapondersteuning. Je kunt ook kiezen voor opbouwbare modellen. Een opbouwbare fatbike of een elektrische vouwfiets is een handige keuze voor mensen die hun fiets graag met zich mee nemen in het openbaar vervoer of de fiets in de achterbak van hun auto kwijt willen kunnen. Er zijn ook elektrische fietsen die harder kunnen rijden van 25 kilometer per uur. Deze fietsen worden speedpedelecs genoemd. Om deze fietsen te mogen rijden moet je uiteraard wel een rijbewijs hebben en geldt er wel een helmplicht. Ten slotte zijn er ook speciale fatbikes voor ouders met kinderen. Kies bijvoorbeeld voor de elektrische bakfiets.
Er zijn dus een hoop fatbikes om uit te kiezen. Om de keuze een beetje makkelijker te maken, zijn er een paar dingen die je voor jezelf kunt bepalen. Allereerst kun je bepalen waarvoor je de fatbike voor wilt gebruiken. Ben je bijvoorbeeld van plan om lange afstanden te fietsen, of wil je een fatbike om plezier ritjes te maken? En ben je op zoek naar een fiets om door de stad mee te fietsen of wil je onverharde terreinen op? De reden van de aanschaf en de omgeving waar je de fatbike wilt gaan gebruiken, hebben invloed op de beste keuze voor jou.
Als je eenmaal weet waar je fatbike voor wilt gebruiken, kun je letten op de actieradius en het frame. De actieradius is bepalend voor het aantal kilometers dat je kunt afleggen zonder de batterij opnieuw te hoeven opladen. Als je zo min mogelijk wilt opladen, kun je kiezen voor een hoge actieradius. Met deze actieradius rijd je 80 tot 120 kilometer zonder opnieuw te hoeven laden. Maar als je een fatbike wilt aanschaffen die je vooral binnen de stad gaat gebruiken of voor plezier ritjes, dan is een gemiddelde actieradius voldoende. Lange mensen zetten nog weleens hun vraagtekens bij de fatbike. Omdat de fatbike een compacte fiets is met een laag ogend frame, denken lange mensen dat deze fiets niet voor hen is weggelegd. Maar het frame van een fatbike is net zoals bij andere fietsen te verstellen. Dat wil zeggen dat je bij aankoop van je fatbike een frame kan kiezen dat bij jouw lengte past. Lange mensen kunnen dus gewoon een fatbike aanschaffen op basis van hun lengte.