Elektrische fietsen zijn tegenwoordig enorm in trek. Heb jij er ook al één in je schuur staan? Dat is ook niet gek, want het kan een goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld een auto of een ander voertuig. Je rijdt namelijk elektrisch, zonder dat je gebruikmaakt van benzine of een andere brandstof.
Maar ben je juist op zoek naar een sportief model of wil je wat meer activiteiten ondernemen? Misschien past een fatbike wel bij jou en bij de wensen die je hebt. Daar gaan we in dit korte blogbericht samen met jou naar kijken.
Fatbikes rijden dankzij een elektrische motor. Dit betekent dat jij zelf niet al te veel hoeft te trappen om vooruit te komen. Denk je eens in hoeveel inspanning en moeite dat kost, zeker als je de wind een keer tegen hebt. Maar over maximale snelheid van een fatbike bestaan nog aardig wat vraagtekens. Want, hoe hard gaat een fatbike eigenlijk?
Laten we eerst benadrukken dat een fatbike maar 25 kilometer per uur mag rijden. Dit is de wettelijke, toegestane snelheid waar iedere fatbike-eigenaar zich aan moet houden. Daarnaast mogen de motoren maximaal 250 watt hebben. Met dit vermogen wordt je geholpen met trappen, zonder dat je gevaarlijk hard gaat op de fatbike.
Met dit lichte vermogen kun je prima fietsen in drukke winkelstraten, steden, buitengebieden en bijvoorbeeld ook op zand- of modderwegen. Want fatbikes kun je ook gebruiken als een sportieve mountainbike, had je dat verwacht?
Die 25 kilometer per uur is er natuurlijk niet voor niks. Want veiligheid in het verkeer is ontzettend belangrijk. Niet alleen voor jou als fietser, maar ook voor de andere fietsers en weggebruikers. Als je harder fietst wordt het al lastiger om de fatbike onder controle te houden en kunnen ook automobilisten jou te laat zien. Dat is niet de bedoeling.
Maar wat moet je doen als je denkt: “Die 25 kilometer vind ik te langzaam.” Nou ja, het is wel af te raden om een fatbike op te voeren naar een hogere snelheid. Niet alleen wat betreft de veiligheid, maar ook omdat je een boete kunt krijgen. En inderdaad, die boete kan hoog oplopen als je pech hebt.
Fatbikes mogen niet opgevoerd worden en ook de motor mag niet meer dan 250 watt vermogen hebben. Je loopt niet alleen het risico dat je een boete van honderden tot duizenden euro’s krijgt, maar ook dat de fatbike in beslag wordt genomen. De politie bezit speciale rollerbanken waarmee de snelheid gecontroleerd kan worden.
Nu horen we je denken: “Heb ik geen helm nodig om op een fatbike te mogen rijden”? Die vraag is niet gek, want fatbikes kunnen tenslotte 25 kilometer per uur gaan. Toch is het antwoord: Nee. Voor fatbikes en andere elektrische fietsen geldt geen helmplicht.
Dat heeft te maken met het lichte vermogen. Fatbikes hebben trapondersteuning, maar deze is minimaal. Kijken we naar een snorfiets of een e-chopper, dan kun je hogere snelheden halen en veel van deze voertuigen hebben een blauw kenteken. Nu is het wel zo dat je je met een fatbike alsnog aan de regels moet houden. Zo mag een fatbike niet op een autoweg rijden, maar dus ook niet op de stoep.
Let op: Helmplichten kunnen veranderen. Heb je besloten om een fatbike te kopen voor jezelf, vooral omdat hier geen helmplicht op geldt? Dat is gaaf, maar het is wel aan te raden om dit in de gaten te houden. Zo weet je zeker dat je je aan de actuele regels houdt.
Het is niet gek dat je twijfels hebt over de koop van een fatbike. Je weet dat een fatbike niet al te hard gaat, maar de voertuigen hebben toch een bepaalde status in het verkeer. Het is wel goed om te weten dat fatbikes niet illegaal zijn in Nederland. Dat is fijn, toch?
De fietsen kun je in het dagelijks leven gebruiken, maar ook als je een sportieve hobby zoekt. Fatbikes zijn pas illegaal als ze harder gaan dan de toegestane snelheid of wanneer de motor meer vermogen heeft dan 250 watt. Het is dus belangrijk om ook vanaf jouw kant goed op te letten. Kom je bijvoorbeeld bij een verkoper terecht die fatbikes met meer vermogen verkoopt? Dan weet je dat deze fatbike niet is toegestaan op de openbare weg.
Fatbikes kunnen goede alternatieven zijn als je niet zwetend op de fiets wil zitten, maar toch wat vaker de auto wil laten staan. Maar je vraagt je misschien af hoe hard een fatbike gaat en mag. Want er zijn toch al veel fatbikes die harder gaan dan eigenlijk kan en mag.
In dit artikel heb je kunnen lezen wat de maximumsnelheid van een fatbike is. Ben je hierdoor al wat meer gerustgesteld? Misschien ga je nu op zoek naar je eigen sportieve fatbike.