Regels waar je als bestuurder van een fatbike echt rekening mee moet houden

hoe hard mag een fatbike

Zoals met veel nieuwe trends, roept de fatbike veel vragen op. Hoe hard mag een fatbike? Mag je er overal waar je wilt mee rijden? Voordat je overweegt of je zelf een fatbike wilt kopen, is het misschien wel handig om te weten wat je er allemaal wel en niet mee mag. Lees daarom snel verder: misschien leer je vandaag wel iets nieuws!

Hoe hard mag een fatbike?

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag over fatbikes: hoe hard mag een fatbike eigenlijk? De maximale snelheid van een fatbike hangt af van het type. In Nederland zijn we voornamelijk bekend met fatbikes die door een elektrische motor worden aangedreven, maar er zijn ook niet-elektrische fatbikes! Voor deze niet-elektrische fatbikes geldt geen vastgestelde snelheidslimiet: ze vallen onder dezelfde regelgeving als normale fietsen.
Als je een elektrische fatbike hebt, dan is de maximumsnelheid 25 km/u. Nadat je deze snelheid hebt bereikt, moet de elektrische motor automatisch uitgaan. Gaat de motor van jouw fatbike niet uit zodra je de 25 km/u hebt bereikt? Dan riskeer je een flinke boete. 

Mogen fatbikes alleen op het fietspad?

Hoewel ze een elektrische motor hebben, worden fatbikes vaak als normale fietsen beschouwd. Dit betekent dus ook dat ze, net als normale fietsen, eigenlijk alleen gebruik mogen maken van fietspaden en bepaalde fietsgebieden (zoals het park of het bos). Wat je je wel kunt afvragen, is of elke weg even geschikt is voor de fatbike. Door de brede banden en het zware frame is het misschien niet altijd even prettig om op smalle, drukke fietspaden te fietsen. 

Is er een leeftijdslimiet voor de fatbike?

Er is nog geen leeftijdslimiet voor de fatbike. Het woordje ‘nog’ wordt hier bewust gebruikt: er is de laatste tijd veel discussie in Nederland geweest over het invoeren van een potentiële leeftijdslimiet. Sommige mensen willen graag dat de minimale leeftijd waarop je op een elektrische fiets mag fietsen, naar 16 jaar oud wordt opgeschoven. Het idee is dat, omdat de fatbike zo snel kan, er een bepaalde mate van verantwoordelijkheid is die een kind moet hebben voordat hij of zij veilig zo’n snelle fiets kan besturen. Al deze plannen zijn echter nog niet concreet, en op het moment kun je dus in principe op elke leeftijd een fatbike gebruiken. Het wordt onofficieel aangeraden om te wachten tot kinderen minstens 12 jaar oud zijn, maar ook hier is geen officiële bron voor. 

Zijn er ook speciale verkeersregels voor fatbikes?

Het is al eerder genoemd, maar fatbikes worden over het algemeen als normale fietsen beschouwd. Dat betekent dat ze ook onder dezelfde regelgeving als normale fietsen vallen. Alle verkeersregels die je tijdens het fietsen op een normale fiets zou volgen, volg je ook op terwijl je jouw fatbike bestuurt. De enige uitzondering is de snelheidslimiet, die we al eerder genoemd hebben. Want hoe hard mag een fatbike? Als je nu 25 km/u dacht, dan heb je gelijk!

Moet een fatbike verzekerd zijn?

Er is voor fatbikes geen verzekeringsplicht, zoals bijvoorbeeld in de zorg. In andere landen gelden misschien andere regels, dus check altijd hoe het met de regelgeving zit als je toevallig niet in Nederland woont. Of het verstandig is om je fatbike niet te verzekeren, is natuurlijk een andere vraag. Fatbikes zijn op het moment heel gewild, dus de kans dat je fatbike gestolen wordt is aanzienlijk hoger dan bij andere fietsen. Ook kan de fatbike, net als andere fietsen met een elektrische motor, sneller dan gemiddeld. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je minder lang de tijd hebt om een situatie goed in te schatten. 

Heb je een helm nodig op een fatbike?

In Nederland is het niet verplicht om een helm te dragen als je op een fatbike rijdt. Ook hier kan de regelgeving per land verschillen, dus check altijd even of het dragen van een helm in andere landen ook niet verplicht is. Zo voorkom je een boete!
Wij zijn natuurlijk voornamelijk bekend met de fatbike die door een elektrische motor ondersteund wordt. De fatbike was er echter oorspronkelijk voor bedoeld om over ruw terrein te fietsen, zoals door het bos. Als je met jouw fatbike daadwerkelijk van plan bent om over takken en door de modder te fietsen, dan kan het misschien wel verstandig zijn om toch een helm te dragen, ook al is het niet verplicht. Je bereikt door het intensieve trappen best hoge snelheden, dus als je valt, val je gelijk best wel hard.

Waarom kiezen voor Fatbikes.nl