Fatbikes worden steeds vaker gezien in het straatbeeld: stoere stadsfietsen met dikke banden en een robuust uiterlijk. Zijn deze elektrische ’trapbrommers’ eigenlijk wel legaal om op te rijden? In dit artikel onderzoeken we de wet- en regelgeving omtrent fatbikes in Nederland.
Een veelgestelde vraag is of e-fatbikes eigenlijk wel legaal zijn voor gebruik op de openbare weg. En welke regels zijn van toepassing? In dit artikel beantwoorden we al deze vragen.
Fatbikes lijken soms meer op een snorfiets dan op een elektrische fiets vanwege hun stoere, brommer achtige uiterlijk. Gelukkig zijn fatbikes in de meeste gevallen gewoon legaal om te gebruiken op de Nederlandse openbare weg. De regelgeving rondom elektrische fietsen in Nederland is vrij ruim. Zolang een e-bike voldoet aan enkele belangrijke eisen, wordt deze wettelijk gezien als een fiets en niet als een bromfiets. Deze eisen zijn:
Fatbikes die binnen deze specificaties vallen, zijn dus gewoon toegestaan op de openbare weg als elektrische fiets. Je hebt geen helm, rijbewijs of speciale verzekering nodig. Dat is handig, want dat scheelt een hoop gedoe en kosten.
Het kan verleidelijk zijn om de snelheid van je fatbike te verhogen voor meer kracht. Dit mag echter absoluut niet. Ook het aanpassen van de software om de snelheidsbegrenzing te omzeilen, raden wij niet aan. Hierdoor wordt de fiets namelijk direct illegaal voor gebruik op de openbare weg. Bij controle riskeer je een fikse boete en kan de opgevoerde fatbike in beslag worden genomen.
Zoals eerder vermeld, is dat niet verplicht. Toch raden we sterk aan om vrijwillig een helm te dragen, zelfs op een elektrische fatbike. Een valpartij kan immers snel gebeuren, en een helm kan ernstig hoofdletsel helpen voorkomen. Vooral voor onervaren bestuurders is een helm verstandig. Sommige georganiseerde fatbike tochten schrijven een helm wel verplicht voor, dus check van tevoren de voorwaarden.
Voor elektrische fatbikes geldt, net als voor gewone (elektrische) fietsen, dat je niet verplicht bent om een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) af te sluiten. Deze verzekering dekt schade die je met je fatbike veroorzaakt aan anderen of andermans eigendommen, bijvoorbeeld bij een aanrijding. Zonder WA-verzekering ben je dus niet gedekt voor de kosten bij schade of letsel dat je per ongeluk veroorzaakt aan voetgangers of andere verkeersdeelnemers. Een allrisk fietsverzekering is ook niet verplicht, maar kan wel handig zijn voor diefstaldekking en schade aan je eigen fatbike.